ETYEK

ETYEK

A Pannónia Szíve fejlesztési program első állomása a Budapest szőlőskertjeként ismert nagyközség, Etyek. A napjainkban borvidéki központként is működő településen évszázados múltja van a bor- és pezsgőkészítésnek, ezért egyértelmű volt, hogy az új beruházásokra éppen a múltban elért országos hírű eredmények jogosítják fel ezt a közösséget.
A lehetőség 2015 végén érkezett el, amikor a kormány 2,275 milliárd forintot biztosított a Pannónia Szívében érintett Fejér és Komárom-Esztergom megyei településeket is összefogó Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanácsnak (VVVTFT) etyeki és Etyek környéki beruházásokra.


A hamarosan összeülő, elismert helyi szakemberekből álló Tervelőkészítési Szakmai Munkacsoport hosszas egyeztetések során felmérte a településre érkező vendégek, az itt élő emberek és az Etyeken működő vállalkozások igényeit, melynek során kiderült, az eredeti terveken felül további beruházásokra is szükség lenne a településen. Tessely miniszterelnöki biztos és a megyei fejlesztési szervezetek közös munkájának eredményeképpen sikerült is további 600 millió forint állami támogatást szerezni az etyeki projekt második ütemére, a fennmaradó három borászati központ fejlesztésére, így az Öreghegy, Kecskegödör és a körpincék területe is fejlődhet. Emellett újabb 841 milliót az Etyek-Bicske-Tarján kerékpárút teljes hosszában történő kiépítésére.
Összesen így 3,716 milliárd forintból indulnak meg az építkezések Etyek vidékén, évekre meghatározva a környék arcát. A beruházás végső formájában az alábbiakat tartalmazza:

További információk: www.etyekjovoje.hu