EGYÉB FEJLESZTÉSEK

EGYÉB FEJLESZTÉSEK

A bicskei Batthyány-kastély gyönyörű barokk épületében működő gyermekotthonból hamarosan az ott élő gyerekek családi otthonokba kerülnek az újonnan elfogadott gyermekvédelmi törvény iránymutatása szerint. A kastélyépület idegenforgalmi hasznosítására komoly szándék mutatkozik.

Az európai műveltségű, klasszikus polihisztor, Nagy Károly egykori bicskei csillagvizsgálójának a romjai hamarosan megújulhatnak. Újjáépülhet a mellette álló egykori vadászlak, az ún. hegyikastély is. Az épületek felújítása mellett a közelben, a Mányi út mellett egy vitorlázó gépek által használható sportrepülőtér is épül.

Endresz György és Magyar Sándor óceánrepülők kultuszának erősítése, akik 1931 júliusában több fennálló rekordot is megdöntve átrepülték az Atlanti-óceánt. Justice for Hungary (Igazságot Magyarországnak) nevű gépükkel a trianoni szerződése igazságtalanságára akarták felhívni a világ figyelmét. A páros üzemanyaghiány miatt nem jutott el Budapestig, hanem 25 óra 20 percnyi repülés után Felcsút és Bicske között, egy mezőn ért földet. A leszállás helyén ma emlékkő áll.

Bicske volt a Budáról Bécsbe tartó postakocsi-útvonal egyik megállója. A XVIII. század közepétől hetente legalább egyszer közlekedő delizsánsz emlékét az ország újra szeretné megidézni.

Pannónia Szíve számos horgásztóval rendelkezik, amelyek mellett a szolgáltatási színvonal növelése vonzóbbá teheti a térséget. A tervekben szerepel a tarjáni, mányi, bicskei, etyeki és az ún. Demján-tavak fejlesztése, valamint a martonvásári kastélyparkban található tó is.

Bicske környéke jelentős szerephez jutott az 1848-49-es szabadságharc idején. A Batthyány-kastélyban rendezte be székhelyét többször is az osztrák császári parancsnokság, a város mellett Táborállásnál pedig Görgey Artúr táborozott és kisebb ütközetet is vívtak. A katonai eseményeknek és a forradalmi hagyományoknak idegenforgalmi látványosság állíthat emléket.

A helyi legenda szerint Szent István halála előtt Mária oltalmába ajánlotta a királyságot az ún. Mária-völgyben. Bicskén emlékművet kap ez az egész magyarság számára szimbolikus jelentőségű esemény.

Martonvásáron tudományos látogatóközpont létesül az MTA új agrártudományi kutatóközpontjára támaszkodva. A város mintatelepülés kíván lenni a Smart City (Okosváros) koncepció magyarországi sajátosságainak kialakítására. Ehhez jó alapot biztosíthat az állami tulajdonú 150 hektár ipari, gazdasági terület és az esetlegesen megépülő napenergia erőmű.

Nagyobb hangsúlyt kapnak Pannónia Szíve római emlékei. Például a Csákvár közelében állt egykori Floriana település és a térségben feltárt más villák, utak és egyéb római épített és tárgyi örökség.

Emlékművet kap a csákvári születésű, fiatalon elhunyt, kétszeres olimpiai bajnok vívó, Tersztyánszky Ödön a szülővárosában.

Válon az Ürményi-, majd Dreher-örökség hasznosítása keretében a legfontosabb feladat a kastély felújítása. Az épület a jövőben szállodaként és welleness-központként működhet.

A váli egyházi ingatlanok felújítása: az ország kilencedik legnagyobb templomának tartott Hétfájdalmú Szűz katolikus templom, a korábbi, középkorban romba dőlt templomépületből megmaradt torony és a plébániaépület tartozik ebbe a körbe.

Az egykori váli uradalmi magtárban irodalmi turistaszálló létesül, amely elsősorban Vajda János örökségére és hagyományaira alapozódik. Ifjúsági táborként, osztálykirándulások szálláshelyeként is működhet a jövőben.

Az Ürményiektől a váli uradalmat megvásárló Dreher család egyik öröksége, a Dreher pince rendbehozása, amely jellegénél fogva is jelentős turisztikai érdeklődésre tarthat számot.