ETYEK

ETYEK

A főváros közvetlen közelében elterülő, festői dombokon fekvő község hírnevét mindenekelőtt szőlő- és pezsgőkultúrájának köszönheti. A török kiűzése utáni évtizedekben betelepülő sváb földművesek honosították meg a szőlőültetvényeket az Etyek körüli, kiváló talajú, napsütéses dombokon. A XIX. század végén pedig Törley József a közeli Budafokon alapította meg pezsgőgyárát, amely a kor legmodernebb eljárásait alkalmazta. A palackokba kerülő nedű alapanyaga pedig természetesen etyeki szőlő volt.

A falu ma az Etyek-Budai borvidék központja, az innen származó fehérborok országszerte ismertek. A legkedveltebb fajták az olaszrizling, a chardonnay, a sauvignon blanc és a szürkebarát. A borok mellett híres-neves a helyi gasztronómia is. A napjainkban Gasztrosétányként is ismert Újhegyen színvonalas vendéglátók sora kínálja a hagyományos ínyencségeket.

Találkozhatunk a múlt örökségével is: német nemzetiségi tájház állít emléket a helyi svábok kultúrájának és mindennapi eszközeiknek, a Körpince pedig a szőlőművelés évszázaddal korábbi világát idézi vissza.