BICSKE

BICSKE

A rómaiak óta lakott település a Szent István korában a Bicske-nemzetség otthona volt. Az újabb időkben a Batthyány-család birtoka lett, akik mintaszerűen gazdálkodó uradalmat és kulturális központot hoztak létre itt, ahol Vörösmarty Mihály is megfordult. Ma a Pannónia Szíve térség legnagyobb települése, ami többek között jó közlekedési adottságainak, vasútvonalának és autópályájának köszönhető.

A város szívében egy gyönyörű, klasszicista kastélyépület áll, a Batthyány grófok egykori családi rezidenciája. Az épület ma gyermekotthon, ezért csak kívülről tekinthető meg, ellentétben a környező kerttel. Magyarország egyik első angolparkjában több száz növényfajt láthat a vendég, miközben az egykori főúri kert gyönyörűen felújított útjai rója.

A Bicskéről Mány felé vezető út mellett találhatók a 19. századi tudós csillagász, Nagy Károly által emelt obszervatórium és az egykori vadászlak, az úgynevezett Hegyikastély romjai. A rövid túrával elérhető építmény az 1840-es években a legkorszerűbb műszerekkel rendelkezett, de a szabadságharc bukása után enyészet lett a sorsa.

A csendes kisváros ideális hely a feltöltődésre. A kellemes domborzatnak köszönhetően családi kerékpártúrákat tarthatunk a környéken, a horgászokat pedig számos halastó is várja, közvetlenül Bicske mellett.