CSÁKVÁR

CSÁKVÁR

A római időktől lakott település ma hangulatos kisváros a Vértes lábánál, Legismertebb látványossága a barokk-rokokó stílusú, gyönyörű kastély, amelyet az Esterházy-család építtetett. Az egykori főúri birtokközpontban ma kórház működik, több mint hetven hektáros angolparkja azonban szabadon látogatható. Az őshonos és betelepített fajok kavalkádját felvonultató kastélykertben egy 150 éves mamutfenyővel és egy óriási méretű platánnal is találkozhat a vendég.
A megújult városközpontban sétálgatva érdemes felkeresni a Vértes Múzeumot, amelyben Csákvár múltjának állítanak emléket a római kori sírleletektől egészen a legújabb időkig.

A város egykoron a fazekasságáról volt híres, az egész Dunántúlról jártak ide tanulni a mesterséget. A tradíciók ma is élnek, bizonyíték erre számos kiváló népi iparművész, aki őrzi és továbbörökíti a helyi keramikusok forma- és motívumvilágát. Az ide látogatókat a Fazekas Emlékház várja, ahol nem csak megcsodálni lehet az elődök műveit, de ki is lehet próbálni a fazekaskorongot. 

Csákvár és Felcsút között áll Endresz György és Magyar Sándor óceánrepülők emlékműve. A két pilóta 1931-ben első magyarként és a világon is csak 15-ként, alig több mint egy nap alatt átrepülte az Atlanti-óceánt, majd gépük Csákvár közelében, egy mezőn landolt. A merész vállalkozás a maga idejében több repülési rekordot is megdöntött.

A Vértes lankái Csákvár pereméig nyúlnak, kitűnő túrázási lehetőségeket kínálva. A jelzett turistautak behálózta erdő védett terület, ritka állat és madárfajoknak ad otthont – fészkel itt például a parlagi sas is. A hegyet várromok és barlangok is tarkítják: a Guba-hegyen lévő Csákvári-barlang például ősi csontmaradványokat és a római kori Diana-kultusz nyomait is rejti, ráadásul a kellően bátrak számára látogatható is.