VÁL

VÁL

A Vál-völgy névadó települése a forgalmas főútvonalaktól távol eső, idillien békés környék, amelyet az Ürményi-család és Vajda János tették híressé. 

A középkori múltra egy magányosan álló, gótikus torony emlékeztet. Ez a török hódoltság idején erőddé átépített, majd később elpusztult templom utolsó maradványa, jelentős műemlék. A mellette álló új templom már az új idők szülötte: az Ürményiek építették, akárcsak a falu szívében álló, klasszicista stílusú kastélyt. A Vált felvirágoztató család emlékét egy mauzóleum és a helytörténeti gyűjtemény is őrzi. Tőlük a birtokon a fővárosi sörgyárukról nevezetessé vált Dréher család vásárolta meg, ők üzemeltették a helyi borgazdaságot évtizedeken keresztül.

A falutól távolabb, az Antali erdő szélén áll Vajda János emlékháza. A híres költő, itt az egykori uradalmi erdészházban töltötte gyermekkorát. Bár a fővárosban született, szülőhazájának mindig is Vált tartotta. A vadászlak-beli évekre emlékező, „A vaáli erdőben” című verse azt a csendes, természetközeli hangulatot idézi fel, amelyet napjainkban is megtalál az ide érkező vendég.