Túraútvonalak

Túraútvonalak

Biciklivel a Vértesben

Gyönyörű táj, idilli természet, békés csend és egy igazi kihívás: fedezzük fel kerékpárral a Vértest! Az útvonal az 1-es út melletti egykori Birka csárdától indul Vérteskozma, Gánt, majd Csákberény irányában. Innen a hegység erdészeti útján halad tovább északnyugatra a Pátrácos felé, majd északkeletre fordul a Csákvár-Oroszlány országútig. Ezen visszavezet Vérteskozma felé, ahol egy újabb, északnyugatra tartó erdészeti úton haladhatunk a Mátyás-kút felé, majd tovább Vértessomló-Tatabánya országútig és vissza az indulási ponthoz. A teljes kör hossza 85 km, a szintemelkedés pedig meghaladja az ezer métert, ezért csak az edzettebbeknek javasoljuk!

Kastélyok nyomában

Autóval vagy kerékpárral is végigjárhatjuk Pannónia Szíve leglátványosabb történelmi emlékeit, az egykori nemesi családok emlékét őrző kastélyokat. A túrán Tordasról, a Sajnovics-kastélytól indulunk, majd Martonvásárra megyünk át, ahol a Brunszvik-család barokk, klasszicista és neogót elemeket is hordozó otthona áll. Északnyugatnak, Vál felé folytatjuk utunkat, ahol az Ürményi grófok kúriáját csodálhatjuk meg. Továbbra is északnyugat felé tartva Alcsútdoboz következik, ahol Habsburg József nádor arborétumbeli kastélyának romjait kereshetjük fel. Innen Bicske felé megyünk tovább, ahol a Batthyányiak birtokközpontja volt, majd délnyugatnak fordulunk, Csákvár felé, ahol egy másik hercegi család, az Esterházyak kastélya áll. Végül délkeletre haladunk tovább és Lovasberényben, a Cziráky-kastélynál fejezzük be a túrát. A teljes távolság 75 km, a szintemelkedést csak kisebb dombok jelentik, így akár kerékpárral is teljesíthető.

Családi kerékpártúra Etyekre

A Pannónia Szíve program keretében, újonnan megépülő kerékpárút biztonságos és kényelmes tekerést tesz lehetővé az egész családnak. Az útvonalunk Bicskéről indul, ahol a helyi látnivalók megtekintése után a város keleti szélén tudunk ráhajtani az új bicikliútra. A nyomvonal Háromrózsán és Botpusztán keresztül halad délkeleti irányban, Etyek felé. Végállomása Etyek-Újhegy, ahol gasztronómiai különlegességek várnak. A teljes táv mindössze 13 km, minimális szintemelkedéssel, így kezdők és kisgyerekek is gond nélkül teljesíthetik.

Geológiai kalandok Gánton

Gánt közelében egy nagy kiterjedésű, mára felhagyott külszíni bauxitbánya található, amely azonban számos érdekességet kínál. Ilyen például a geológiai tanösvényként működő Bauxitföldtani Park és Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum. Ezek autóval is megközelíthetők a Gántról dél felé vezető úton, de a bátrabbak gyalog is nekivághatnak. A falu központjából induló zöld négyzet jelzésen haladva nagyjából 3 km könnyű sétával érhető el az egykori bányatelep. Innen a geológiai látványosságok megtekintése után a sárga jelzésen haladhatunk tovább: északnyugatra a Bagoly-hegy, keletre a Sas-hegy felé.